Kafé 44

Om vår grupp

Kapsylen
Tjärhovsgatan 44
116 28 Stockholm
http://kafe44.org

När man frågar personer om kafé 44 så kommer det lite skiftande svar vilket inte alls är märkligt med tanke på att så mycket har hänt.
Frågar man en äldre generation så säger de: "Ooo, 44:an, där var jag på en teaterföreställning eller en rolig fest för en herrans massa år sen". Pratar man med folk runt 30-års åldern och något yngre säger de: "Ja, där hängde jag som tonåring." Pratar man med dagens unga människor, säger de: "Ja, de har mycket bra vegokäk och så har de Internet."

Ja, som sagt, mycket har hänt inom dessa väggar, alltifrån teaterföreställningar, konserter, musikfestivaler, frihetlig bar, folkkök, hangover café, Pride, feministfestivaler, poeternas estrad och givetvis en massa, massa fester och födelsedagskalas.

Några av de sakerna som är roliga att nämna är det väpnade rånet med avsågad hagelbössa (killen blev ganska snart avväpnad eftersom folk kände igen honom). Ett slagsmål där bland andra Freddie Wadling ingick så att några av hans tänder flög eller när Thåström gick in i väggen uppe vid trappan, kan han va närsynt? Man kan också nämna när snuten letade efter bomber eller när de gick till attack under en av silluncherna på 1:a maj. Här har folk samlats för att gå på demonstrationer eller för att träffa sin pojkvän eller sin flickvän eller bara polarna. Här har folk blivit tillsammans. Här har folk beslutat att de ska skilja sig. Här har det varit skratt, gråt och tandgnissel, band har bildats och låtar skrivits. Kort sagt, här har hänt lika mycket saker som i livet självt.

Kafé 44 har under 20 år haft blandade händelser och vi tänkte och tyckte att det vore dumt att inte bara påminna om detta, utan också berätta om det. Stefan Höglund sa till mig en gång: "Ett ställe att luta sig ut genom huvudet på.", vilket faktiskt stämmer.För här har man svettat sig genom konserter, skrattat, planerat, träffat nya vänner och givetvis spillt både en och två kaffe. Kaféet ser givetvis inte ut som när jag började hänga där, vilket i sin tur är positivt, eftersom var tid har sitt utseende. På den tiden serverades det 3-4 kötträtter och en vegetarisk rätt (på den tiden var man inte så politiskt korrekt i sitt ätande), fast å andra sidan hade vi upp till 150 lunchgäster på ca. 2 timmar varje dag året om (varför finns inte 44:an special längre?). Som sagt, tiderna förändras och de som då hängde och jobbade här besöker stället sporadiskt. Människor kommer och människor går, men de flesta hittar tillbaka både 1 och 2 och 15 gånger. Man är i alla fall här på 1:a maj under sillunchen efter det sedvanliga demonstrationståget.

I början av nittiotalet kom scen 44 igång, då scenen bestod av en gammal persisk matta och två mickstativ framför det som nu är ingången till köket.
Konsertgruppen startades av människor från det då rivna Ultrahuset som låg ute i Haninge. En av många anledningar till att vi började köra konserter här var tack vare teatergruppen Jordcirkus som då höll till uppe i Manegen (takvåning i huset), vilka hjälpte och stödde oss i diskussionerna med kommunen och tillfällig diskussions lokal. Först efter två år hade vi scenlokalen som vi har idag och där logen ligger låg en gammal värmepanna.

Bokhandeln Info har bara varit inhyst i övre delen i ett par år, innan dess låg bokhandeln vid Hornstull. Visste du förresten att Kafé 44 är en del av hela huset Kapsylen som från början var en gammal kapsylfabrik. Kapsylen som är en ekonomisk förening, innehåller föräldrakooperativt dagis, replokaler, studio, bostäder, ateljéer m.m. Föreningen äger huset.

Tack för ordet

Ante